top of page
Søg
  • Pia Frahm

Lad os drøvtygge på arbejdspladsen!

Som landmandsdatter, der er vokset op på en gård med køer, ved jeg i forvejen, at køer har 4 maver og at de tygger drøv. Denne langsommelige proces gør deres krop i stand til at kunne optage føden og få mest mulig næring ud af det.

Det skal ikke være et indlæg om hverken køer eller de processer, der er på spil i koens mave (selvom det faktisk er ret spændende). Men jeg kom til at tænke på det, da jeg i sidste uge var ude at gå en tur.


Vi burde drøvtygge mere…


Nu er langt de fleste efterhånden ved at være tilbage efter sommerferien, og hverdagen er hurtigt fyldt op med travlhed og en bunke af opgaver.

Flere føler at de går fra 0 til 100 på et splitsekund, og at al den stress de havde følt, lige inden de gik på ferie, er vendt tilbage i løbet af nul komma fem.

På min gåtur tænkte jeg, at det bestemt ikke er nogen rar måde at vende tilbage på arbejdet. Jeg fik derefter øje på køerne og tænkte: ”Vi skal drøvtygge mere”.

Når man vender tilbage fra ferie skal man ikke ’forsluge’ sig i alle de arbejdsopgaver, som for de fleste af os, ligger efter en ferie.

Det med at ’forsluge’ os i arbejdsopgaver efter en ferie (eller også i al almindelighed) minder mig lidt om, når jeg åbner en stor pose slik en lørdag aften og tænker: ”Nu er den jo alligevel åben, så kan jeg lige så godt skynde mig at få spist den hele, så det er overstået. Og så forsluger jeg mig i stedet for at være en drøvtygger, og ender i stedet med ondt i maven!”

Det er det samme der sker med arbejdet. Vi kaster os over alle opgaverne, og vil gerne have dem overstået, så der kan komme ro på igen. Men hvornår kommer vi nogensinde igennem dem alle sammen og får den ro, for der dukker jo altid nye opgaver op?

Vi skal derfor i stedet for at prøve og ’sluge’ alle opgaverne lige efter ferien hellere blive effektive ’drøvtyggere ’. Tro mig, man er faktisk lige så effektiv og man når lige så meget (og nogle gange mere) som ’drøvtygger’, end hvis man forsluger sig i opgaver og får ondt i maven (både i overført og konkret betydning)!


5 gode råd til at blive en god ’drøvtygger’ på arbejdet


1. Lav en god ’åbne dagen’ og ’lukke dagen’ rutine for dig selv.

Det er en rutine, hvor du fast bruger ca. 10 min. hver dag, inden du forlader arbejdet. I de ti minutter danner du dig et overblik over løse ender fra dagen, opgaver der skal løses næste dag og ting, du skal huske. Du tømmer med andre ord hovedet for arbejdsting og opgaver, inden du tager hjem. Ligeledes starter du morgenen med at bruge 10 min på at ’åbne’ dagen, hvor du kigger på det overblik du lavede i går, inden du gik hjem og får prioriteret i tingene og lagt en realistisk plan for dagens opgaver.


2. Skab en god ’’svare på e-mail’ kultur for dig selv.

Giv dig selv nogle tidspunkter i løbet af dagen, hvor du ved, at dér tjekker og svarer du på e-mails og resten af dagen er mail-programmet lukket. Hav fx to tidspunkter på dagen, hvor du forholder dig til indkomne e-mails i stedet for at lade dig distrahere hele dagen.


3. Sørg for at få holdt et par pauser i løbet af dagen.

Jeg ved godt, at det nok lyder banalt. Men for at hjernen kan være effektiv i sin opgaveløsning, har den bedst af at få nogle små breaks og få et kontekstskift, hvor den forholder sig til noget andet end opgaven.


4. Sørg for at lave en ordentlig forventningsafstemning med din chef og evt. dine kollegaer.

Hvad er der reelt forventes (og ikke, hvad du tror). Hvis der er mere end du kan nå, så bed din chef om at hjælpe med prioriteringen. Det er en del af hans/hendes job.


5. TAG DIN SØVN ALVORLIGT!

Søvn er den enkeltfaktor, der har størst betydning for vores trivsel, performance og evne til restitution.


Det her er ikke raket-videnskab, og du har sikkert hørt noget af det før. Det hjælper dog ikke, at jeg godt ved det, men hjælper kun, hvis jeg også gør det, for ellers kan hjernen ikke optage ’føden’, som i det her tilfælde er viden, og få mest muligt ud af det i opgaveløsnings øjemed. Det kræver med andre ord, at din hjerne får lov til at ’tygge drøv’.

God fornøjelse og husk al øvelse gør mester – både når det gælder drøvtyggeri og slikposer!

22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page